Home > Kinderen > De bermuda driehoek en andere mysteries
Kinderen

De bermuda driehoek en andere mysteries

Op sommige plekken in de wereld gebeuren vreemde dingen. Stenen bewegen helemaal uit zichzelf. Vliegtuigen en schepen verdwijnen in het niets en buitenaardse wezens verschijnen in de woestijn. Lees over deze rare, soms huiveringwekkende, plekken en onopgeloste mysteries.

De Bermuda Driehoek

De Bermuda Driehoek is een plek in de Atlantische Oceaan, in een gebied tussen Puerto Rico, Florida en de Bermuda eilanden, waar op onverklaarbare wijze veel vliegtuigen en schepen plotseling van de radar verdwenen. Het driehoekige gebied is ongeveer 80.000 vierkante meter groot, ongeveer twee keer Nederland. Niemand weet waar de schepen en vliegtuigen zijn gebleven.

Het meest genoemde verhaal over een verdwijning in de Bermuda Driehoek is die over de USS Cyclops, een schip dat in 1918 spoorloos verdween samen met de 300 passagiers die aan boord waren. Een ander bekend verhaal gaat over Vlucht 19, vijf Amerikaanse bommenwerpers met 14 bemanningsleden. De vliegtuigen vertrokken vanuit Florida voor een trainingsoefening boven zee en kwam niet terug. Ook het reddingsvliegtuig dat achter ze aanging bleef weg. Brokstukken van de vliegtuigen zijn nooit teruggevonden. Een website die gegevens bijhoudt over verdwenen schepen en vliegtuigen in de regio telde 129 vermiste vliegtuigen en talloze schepen sinds 1945.
Een verklaring is er niet. De aanhangers van de mysterietheorie geloven dat er ooit een komeet in zee is gestort dat met magnetische straling apparatuur verstoort. Er zijn ook mensen die geloven dat Atlantis op die plek ooit in zee is verdwenen en mysterieuze energie uitstraalt of dat er aliens aan het werk zijn.

Wetenschappers denken dat vliegtuigen en schepen in die regio makkelijk verongelukken omdat de Bermuda Driehoek een plek is waar plotseling gevaarlijke stormen kunnen ontstaan. Ook zijn er veel rotsen onder water en is er op sommige plekken gevaarlijke stroming door ondiepe plekken en geulen in de zee.

Wat is waar? Misschien helemaal niets. Onderzoekers hebben het aantal verdwenen vliegtuigen en schepen vergeleken met het aantal verdwijningen op andere plekken en trokken de conclusie dat er in de Bermuda Driehoek niet opvallend meer vliegtuigen en schepen verdwijnen dan op andere plekken.

Graancirkels

Graancirkels zijn patronen in het graan die ontstaan omdat de graanstengels worden platgelegd. Het zijn eigenlijk geen cirkels maar ingewikkelde patronen, die niet alleen in graan maar ook in andere gewassen voorkomen.

Een van de eerste meldingen van een graancirkel komt uit 1678. Het is een verhaal over een akker die door een duivel is gemaaid, op een manier waarop een mens het niet zou kunnen. Er is een plaatje bij van een graancirkel met een duiveltje die met een zeis aan het werk is.
Graancirkels worden meestal gevonden in Engeland, in een vrij klein gebied vlak bij Stonehedge, een monument uit de prehistorie. Volgens sommigen een magische plek. Maar ook in Nederland worden soms graancirkels gevonden.

Er zijn veel theorieën over die cirkels en over hoe ze zijn ontstaan. Het kan zijn dat graancirkels door mensen worden gemaakt, gewoon voor de grap. Op internet kan je filmpjes en verhalen vinden van mensen die vertellen hoe ze dat precies doen. Simpel: met een touwtje en een paar planken.
Andere mensen die geloven in het mysterie. Zij zeggen dat de graancirkels te ingewikkeld zijn om in zo’n korte tijd – de graancirkels verschijnen vaak binnen een paar uur – door mensen te worden gemaakt. Bovendien worden er nooit mensensporen gevonden bij de cirkels en is het graan op een heel aparte manier gebogen. Brosse stengels buigen zonder te breken. Sommigen zijn zo geïnteresseerd in graancirkels dat ze in een bepaalde periode in Engeland op de plek waar de graancirkels ontstaan nachtenlang kamperen. Ze hopen zo een glimpje van het mysterie op te vangen. Deze mensen hebben wel eens lichtbollen zien zweven boven de velden op de plekken waar de graancirkels verschenen. Deze lichtbollen zijn ook wel eens gefotografeerd en gefilmd. Wat de lichtbollen zijn weet niemand. Wat de waarheid is ook niet!

De bewegende stenen van Playa

In Death Valley in Californie ligt een gebied dat Racetrack Playa wordt genoemd. In dit woestijngebied is het heel warm en droog. De ondergrond is glad omdat het vroeger een meer was. In dit gebied liggen stenen, variërend van kiezelstenen tot aan zware rotsen, die volledig uit zichzelf lijken te bewegen. Ze gaan in lange banen over de vlakte en laten sporen achter die tientallen meters lang zijn en een paar centimeter diep. De wandelende stenen bewegen om de twee tot drie jaar op onvoorspelbare momenten. Sommige stenen zijn veel te zwaar om door mensen te worden versleept en er worden nooit sporen van mensen in de buurt gevonden als de stenen hebben bewogen.

Omdat het soms heel hard kan waaien, zou het kunnen dat de stenen vooruit worden geduwd door de wind. In de winter valt er veel regen in het gebied waardoor de ondergrond glad wordt en stenen misschien makkelijker kunnen verplaatsen. Toch is het niet een heel logische verklaring, want de stenen verschuiven niet allemaal dezelfde kant op. De een gaat naar links, een ander juist naar rechts. Soms veranderen ze ook van richting. Bovendien is uit de sporen af te lijden dat de stenen glijden en niet rollen. Hoe het dan wel kan? Voorlopig is het een mysterie waar wetenschappers hun tanden op kunnen breken.

Roswell

Op 8 juni 1947 vond er een mysterieuze gebeurtenis plaats vlak bij het stadje Roswell, een klein plaatsje in New Mexico in de Verenigde Staten. Veel getuigen zagen een vliegende schotel neerstorten. Militairen van een legerbasis die vlakbij de crash trokken erop uit om het wrak te onderzoeken. Ze vertelden in een officieel bericht dat ze een ufo hadden gevonden. Een dag later trokken ze dit sensationele nieuwtje weer in. Toch niet, vergissing, het was een weerballon, luidde toen de verklaring.
Ruim dertig jaar later, in 1978, kwam het Roswell-verhaal opnieuw in het nieuws. Een bekende ufo-onderzoeker kwam in contact met een oud militair die betrokken was geweest bij de vondst in 1947. Hij zei toen dat het helemaal geen weerballon was geweest, maar echt een buitenaards ruimteschip. Dat klopt, zeiden steeds meer mensen die erbij waren geweest.

Mensen bleven raden wat er gebeurd zou kunnen zijn en weer twintig jaar later, in 1998, gaf de Air Force opnieuw uitleg: Er was geen weerballon gecrasht maar een supergeheime spionageballon waarmee de Amerikanen de Russen in de gaten hadden gehouden.

Aanhangers van complottheorieën denken nog steeds dat er in Roswell gekke dingen zijn gebeurd. Ondertussen zijn ze in Roswell blij met alle aandacht. Er komen elk jaar heel veel toeristen naar het kleine stadje. Er is een UFO museum en een onderzoekscentrum. De stad noemt zich ‘alien capital of the world’.

Piramides

De Egyptische piramides werden lang geleden gebouwd als grafmonument voor farao’s. Het was een belangrijk hulpmiddel voor de farao om de hemel te bereiken. Bij een trappiramide kon de dode via de trappen naar de hemel lopen. In de gladde piramide kon de farao met de zonnestralen mee.
De eerste piramide is ruim 4500 jaar geleden gebouwd. Nu nog steeds houden wetenschappers zich bezig met de vraag hoe het mogelijk was dat de oude Egyptenaren, zonder de huidige hulpmiddelen, de loodzware stenen hebben kunnen verplaatsen. Hoe het is gelukt om de stenen zo hoog op te stapelen is nog een veel grotere vraag.
Ook sterrenkundigen houden zich bezig met piramides. Bijvoorbeeld met de piramide van Cheops, ook wel de grote piramide genoemd en een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. De manier waarop deze piramide is opgesteld, samen met andere piramides, zou een afspiegeling zijn van de sterrenhemel. Maar klopt dat wel? En waarom? Voorlopig blijven de piramides genoeg mysteries verbergen om wetenschappers bezig te houden.