Home > Gezondheid / psyche / lifestyle > Trauma’s verdwijnen met simpele oogbewegingen
Gezondheid / psyche / lifestyle

Trauma’s verdwijnen met simpele oogbewegingen

Therapeuten passen de behandeling EMDR meer en meer toe. Trauma’s en angsten verdwijnen bij deze therapie als sneeuw voor de zon. Vijf vragen aan professor Ad de Jongh, de man die EMDR 25 jaar geleden naar Nederland haalde.

Wat is EMDR?

,,De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel verwerking door middel van oogbewegingen. EMDR is een methode die mensen van klachten af kan helpen als die klachten het gevolg zijn van nare gebeurtenissen uit het verleden. Het is een methode bedoeld om emoties en stress bij een vervelende herinnering weg te krijgen.”

Hoe werkt het?

,,De therapeut vraagt de patiënt terug te denken aan een traumatische gebeurtenis. Terwijl de patiënt een akelig beeld voor ogen haalt, beweegt de therapeut zijn of haar hand heen en weer. Het is de bedoeling dat de patiënt de hand volgt met zijn ogen, zonder het hoofd te bewegen.
Als iemand een herinnering uit het lange termijngeheugen ophaalt naar het werkgeheugen, kan je die herinnering veranderen. Het plaatje verliest emotionele waarde doordat de therapeut je vraagt om iets te doen, terwijl je ondertussen aan de moeilijke gebeurtenis denkt. Via EMDR kan je zo de scherpe randjes van iets pijnlijks afhalen. Het is een belevingtherapie en werkt anders dan praattherapie.”

Waarom is het zo populair?

,,Het is vooral populair omdat het een heel efficiënte behandeling is, waarbij lange praatsessies overbodig zijn. Twee of drie korte behandelingen kunnen al voldoende zijn bij een enkelvoudig trauma. Eerst vonden veel mensen het een beetje rare methode. Nu wetenschappelijk is bewezen dat het werkt, zijn mensen enthousiast.”

Voor wie is de behandeling bedoeld?

,,Iedereen die klachten heeft waarmee hij of zij niet is geboren, van jonge kinderen tot honderdjarigen. Er moet iets vervelends hebben plaatsgevonden, de oorzaak van de klachten. Het maakt niet uit of de pijnlijke gebeurtenis drie dagen of dertig jaar geleden heeft plaatsgevonden.”

Is het een tijdelijke hype?

,,EMDR blijft. Het is nu heel populair en er zijn veel ontwikkelingen. In eerste instantie werd het gebruikt bij mensen met een Post Traumatische Stress Stoornis, maar het werkt ook bij minder ernstige aandoeningen. Bijvoorbeeld om nare beelden uit het verleden weg te krijgen. Ook bij angsten of fobieën kan EMDR een oplossing zijn. Zo kan je bijvoorbeeld vliegangst of bij zwangere vrouwen de angst voor de bevalling wegnemen, door de rampscenario’s die mensen hierover in hun hoofd hebben, af te zwakken met EMDR.

Een erkende EMDR-therapeut kunt u vinden op www.EMDR.nl.

Geef een reactie