Kasten vol cash
Gemiddeld hebben we vijftig kledingstukken alleen voor de sier in de kast hangen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Journalist Arwen Kleyngeld checkt: hoe is het gesteld met haar garderobe?
Een paar dagen geleden kwam ik thuis met een nieuwe trui. Zachtblauw. Mijn kleur! Maar wel de achttiende trui in mijn kast. Nodig? Absoluut niet! Gelukkig makend? Ook niet echt.
Ik ben niet de enige die te veel kleding koopt en sommige kledingstukken zelfs nooit draagt, blijkt uit onderzoek dat de Hogeschool van Amsterdam deed in samenwerking met een aantal partners, waaronder textielinzamelaar Sympany.
De onderzoekers namen vijftig kledingkasten onder de loep. De resultaten zijn weliswaar niet representatief voor alle Nederlandse kasten (daar hadden de onderzoekers duizenden kasten voor moeten doorlichten), maar ze vertellen wel iets over het kledingbezit van Nederlanders.
Mensen hebben gemiddeld 173 kledingstukken in de kast liggen en hangen. Bijna een derde van die kledingstukken is het afgelopen jaar niet gedragen en dus overbodig. Weinig verrassend is dat vrouwen, jonge mensen en stedelingen meer kleding bezitten dan mannen, ouderen en dorpelingen.
Onderzoeker Irene Maldini is geschrokken van de cijfers. ,,Ik ben al een tijd bezig met onderzoek naar kledingaankopen. Ik wist dat we weer meer kleding kopen sinds de crisis voorbij is. Maar het verbaast me hoeveel ongebruikte kleding mensen hebben.”
Nieuwe kleren geven ons het gevoel dat we er goed uitzien
Uit Noors onderzoek blijkt dat een vrouw gemiddeld maar tussen de 24 en 33 kledingstukken nodig heeft, lepelt Maldini op. ,,Hoewel we minder kleding kopen dan mensen in Engeland, Scandinavië en Duitsland, neemt het aantal aankopen wel toe. Dat doen we niet op basis van nood, maar omdat we het willen. Zelfs mensen die weinig te besteden hebben, kopen veel kleren.”
Kleur
Laat ik de kleding in mijn eigen kast eens tellen. Behalve de eerder genoemde 18 truien heb ik – schrik niet – 16 broeken, 2 korte broeken, 20 blouses, 14 jurken, 8 rokken, 7 jassen, 6 vesten, 8 jasjes, 25 tops, 16 shirts en 28 paar schoenen.
Van die blouses draag ik er zes heel veel. De rest nauwelijks of niet. Maar het is wel leuk om zoveel kleurtjes te hebben hangen. Datzelfde geldt voor de rest. Kleur en keuze genoeg, maar ik weet dat ik toch vaak hetzelfde aantrek. Zeker de helft van mijn spullen draag ik bijna nooit.
Waarom blijf ik, net als veel anderen, kleding kopen die ik niet nodig heb?
Jenny van Doorn, universitair hoofddocent marketing, deed daar onderzoek naar. ,,Het heeft te maken met verlangen. Zolang we niet in de buurt zijn van een winkel, snappen we dat we voldoende spullen hebben. Het probleem begint zodra we een boetiek binnenstappen. Dan bezwijken we toch massaal voor die mooie schoenen die zo goed zullen staan bij onze zwarte jurk.”
Schaarste
We kopen ook snel te veel. Als je in een winkel komt voor een broek, neem je rustig een trui mee die je niet nodig hebt, maar die er mooi bij staat. Het nadenken stopt en je gevoel neemt het over. Dat geldt ook voor online shoppen, waar je ook na sluitingstijd door kunt blijven shoppen.
Volgens Van Doorn doen winkels hun best om ons tot kopen aan te zetten. ,,Door een gevoel van schaarste op te wekken. Ze geven bijvoorbeeld tijdelijke korting. Je denkt zo dat je meteen moet toeslaan, terwijl je beter een nachtje over de aankoop kunt slapen. Vaak is de kooplust de volgende dag verdwenen. Ook als je ziet dat een winkel nog maar één of twee stuks op voorraad heeft, besluit je sneller iets te kopen.”
Door snel wisselende collecties schaf je ook meer aan. ,,Omdat iets er maar tijdelijk hangt, moet je voor je gevoel direct tot aankoop overgaan. Ook nieuwe, goedkope kledingzaken zorgen voor onnodige aanwinsten. Want als iets weinig kost, is de noodzaak het te laten hangen niet zo groot.” Uit het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat we jaarlijks veertig kledingstukken weggooien en 46 nieuwe items kopen. Bijna vier stuks per maand.
Vergeten
Hoe kunnen we stoppen met al die onnodige aankopen? ,,Shop in je eigen garderobe”, zegt Maldini. ,,Tijdens het onderzoek merkten we dat mensen hun kleding ’terugvonden’. Ze waren vaak heel verrast over items in hun kledingkast waarvan ze helemaal waren vergeten dat ze die hadden. Soms duik je uit de hoekjes van je kast nog mooie spullen op. Aanrader is ook om nieuwe combinaties te verzinnen met kleren die je hebt. Een te kort jurkje kun je leuk combineren met een broek. Een spijkerbroek die je alleen naar je werk draagt, kan met een mooi topje best naar een feest.”
Maar ook als we goed naar deze tips kijken, blijven we toch kopen. Dat begrijpt Maldini best. ,,Ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan. We willen graag variëteit in onze kleding. We dragen het niet alleen omdat we het nodig hebben. Mooie nieuwe kleren geven ons zelfvertrouwen en het gevoel dat we er goed uitzien.”