Home > Persoonlijke financiën > Student op kamers
Persoonlijke financiën

Student op kamers

De examens zijn voorbij en een nieuwe lichting studenten komt eraan. Grote kans dat ze hun studiekeuze mede baseren op reisafstand. Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen, becijferde het CBS. Oorzaak: het leenstelsel. Jongeren hebben geen zin in een enorme schuld.

Max Ostermeijer (18) uit het Gelderse Renkum is eerstejaarsstudent Sportmanagement en Ondernemen in Amsterdam. Hij moest van zijn ouders het eerste jaar van zijn studie thuis blijven wonen, ook al betekende dat een reis van twee uur heen en twee uur terug. ,,Ik heb bijna een jaar studie afgerond zonder een euro te lenen. Thuis wonen is natuurlijk veel goedkoper dan op kamers. Daarom heb ik afgelopen jaar gereisd en hard gestudeerd. Mijn ouders vonden dat ook belangrijk, studeren kost veel geld. Komend jaar ga ik wel op kamers in Amsterdam, het reizen is zwaar. Ik zoek iets samen met vrienden, dan kunnen we de huur delen. Volgend jaar moet ik dus ook studiefinanciering aanvragen bij DUO. Hopelijk niet het volledige bedrag van 1000 euro per maand, ik probeer mijn krediet zo laag mogelijk te houden. Het moet toch allemaal worden afbetaald.”

Geef een reactie