Home > Gezondheid / psyche / lifestyle > Mooi duurzaam is niet lelijk
Gezondheid / psyche / lifestyle

Mooi duurzaam is niet lelijk

Je huis energiezuinig maken: er is veel meer mogelijk dan een paar zonnepanelen. Van een warmtepomp tot energiezuinige afzuigkappen. En het ziet er nog mooi uit ook.

Bart Brouwer woont met zijn gezin in een huis dat bijna helemaal zelfvoorzienend is. ,,Wij kochten in 2009 een stuk grond in Aalsmeer. Voor ons was het een uitdaging om een duurzaam huis te bouwen dat er ook mooi uitziet. Geen lelijke zonnepanelen op het dak, maar alles slim verwerkt. Dat deden we vooral omdat het een goed gevoel geeft om duurzaam bezig te zijn. Er is zoveel power in de natuur die je kan benutten.
We zijn begonnen met ons huis extreem goed te isoleren. Het is gemaakt van polystyreen bouwelementen en de ramen zijn van driedubbel glas. Samen zorgt dat voor supergoede isolatie. Het huis wordt verlicht met LED lampen. Alle apparaten hebben het zuinigste energielabel. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. In het dak verstopt liggen 32 zonnepanelen en 48 heatpipes. De warmtepomp zorgt voor de rest. Warmte in de winter en koeling in de zomer. In eerste instantie stond er ook een windmolen in de tuin, maar die is weg. Omwonenden hadden er last van en het leverde weinig op omdat wind op lage hoogte wispelturig is.”

Geef een reactie